ADALET BAKANI TUNÇ, HÂKİM-SAVCI ADAYLARI EĞİTİM AÇILIŞI VE MEZUNİYET TÖRENİ'NE KATILDI

29 Nisan 2024
Meslek Öncesi Eğitim Müdürlüğü

Türkiye Adalet Akademisi tarafından düzenlenen “Hâkim-Savcı Adayları Eğitim Açılışı ve Mezuniyet Töreni”, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un katılımıyla gerçekleştirildi. 

BAKAN TUNÇ: CUMHURİYETİMİZİN İKİNCİ YÜZYILINA BAŞLARKEN YENİ BİR ANAYASA İHTİYACI OLDUĞU AÇIK

Anayasa'da yapılan değişikliklerin vesayetçi ruhu azalttığını ve hukuk devleti ilkesini tahkim ettiğini dile getiren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Ülkemizin, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına başlarken yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu açık." dedi.

Konuşmasına "Adalet mülkün temelidir" sözünü hatırlatarak başlayan Bakan Tunç, "Sizler, mesleklerin en kutsalına talip oldunuz. Sizler insan onurunu korumaya talip oldunuz. Sizler adaleti gerçekleştirmeye talip oldunuz. Sizler hukukun üstünlüğünü, adaleti tesis etmeye talip oldunuz. Sizler görev yapacağınız o kürsülerde haksızın şirret çığlıkları arasında haklının sessizliğini eğer duyabilecekseniz işte o zaman görevinizi tam layıkıyla yapmış olacaksınız." dedi.

Adaletin hayatla kucaklaşmasının insan eliyle gerçekleşeceğini bildiren Tunç, "Sizler adaleti hakkıyla yerine getirirseniz, devletin bekasını da korumuş olacaksınız. Adaleti hakkıyla yaşatırsanız, insanı da yaşatmış, güçlendirmiş olacaksınız. Hâkimlik savcılık mesleği en başta adaletin temsilcisi olmaya aday olmaktır. Sadece adil olmanız da yetmez, aynı zamanda da adil görünmeniz gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

HÂKİM VE SAVCI, MİLLETİN HİZMETİNDE OLDUĞUNU ASLA UNUTMAMALIDIR

Bakan Tunç, hâkim ve savcılık mesleğinin, hukuku uygulayarak toplumun huzurunu amaçlayan büyük bir sorumluluğu gerektirdiğine işaret ederek, "Bu sorumluluğu yerine getirirken hâkim ve savcı, milletin hizmetinde olduğunu asla unutmamalıdır. Hâkim ve savcı, millet adına, millet için karar verdiğini her daim aklında bulundurmalıdır." dedi.

Hâkim ve savcının, kendisine ve yakınlarına nasıl davranılmasını istiyorsa vatandaşlara da aynı şekilde davranması gerektiğini dile getiren Bakan Tunç, hâkim ve savcıların meslek öncesi eğitimlerine önem verdiklerini, bunun yanında meslek içi eğitimi de önemsediklerini kaydetti.

Hâkim ve savcı adaylarına, yüksek lisans eğitimlerini sürdürmeleri ve yabancı dil öğrenmeleri tavsiyesinde bulunan Bakan Tunç, "En önemlisi de özgür bir aklı ve muhakemeyi de hiçbir zaman göz ardı etmeyeceğiz. Kendi hür ve temiz vicdanımızla hukukun üstünlüğü, temel insan hakları ve milletimizin öncelikleri hep temel kılavuzumuz olacak." şeklinde konuştu.

DEPREM BÖLGESİNDE İNŞAATINA BAŞLADIĞIMIZ ADALET SARAYLARIMIZI TAMAMLAYACAĞIZ

Adalet Bakanı Tunç, son yıllarda mevzuat ile yargı kurumlarının fiziki şartlarının iyileştirilmesi anlamında önemli adımlar atıldığını belirtti.

Aralarında yeni Ankara Adalet Sarayı'nın da bulunduğu yeni adliye binalarının yapım çalışmalarının devam ettiğini aktaran Bakan Tunç, "Şu anda inşaatı devam eden 14 adalet binamız var. 32 tane de etüt, proje kapsamında adalet binalarımız var. Tabii ki deprem bölgesi önceliğimiz. Deprem bölgesinde inşaatına başladığımız adalet saraylarımızı da bir an önce tamamlamanın gayreti içerisindeyiz." bilgisini paylaştı.

HEDEFİMİZ, DEMOKRATİK, SİVİL, KATILIMCI BİR ANAYASA

Bakan Tunç, mevzuat iyileştirilmesi anlamında temel kanunlarda ve Anayasa'da değişiklikler yapıldığını, önemli reformların hayata geçirildiğini bildirdi.

Anayasa'da yapılan değişikliklerin vesayetçi ruhu azalttığını ve hukuk devleti ilkesini tahkim ettiğini dile getiren Bakan Tunç, buna rağmen Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Bakan Tunç, şöyle devam etti:

"Tabii ki hedefimiz demokratik, sivil, katılımcı bir anayasa. Darbe anayasasında vesayetçi ruhu ortadan kaldırmaya yönelik sessiz devrim sayılan reformları hayata geçirmişsek de Anayasamızdaki birçok değişiklik hem yeknesaklığın bozulması hem zaman içerisindeki maddeler arasındaki çelişkiler nedeniyle uygulamada bazı problemlerin ortaya çıkması ve o maddelerin arasına sinmiş olan vesayetçi ruhun tam anlamıyla ortadan kaldırılmamış olması nedeniyle ülkemizin, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına başlarken yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu açık."

Yılmaz Tunç, yeni anayasa çalışmalarının devam ettiğini belirterek, TBMM'de uzlaşmayla çıkmasını beklediğini dile getirdi.

ÖZDEMİR: UYAP TABANLI BİR EĞİTİM SİSTEMİ OLARAK SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ’Nİ KURUYORUZ

Törende konuşan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir: “Türkiye Adalet Akademisi olarak, güven veren adalet için etkin eğitim anlayışını temel alan vizyonumuzla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hâkim savcı adaylarının eğitimlerinin yanı sıra yine kürsüde görev yapan yaklaşın 24.000 hâkim savcının meslek içi eğitimleri için gereğini yerine getiriyoruz. Adalet Akademisi bunların yanı sıra kamu kurumlarının adalet alanındaki eğitim ihtiyaçlarına yönelik de çalışmalarını sürdürüyor. Yine Türkiye Cumhuriyeti’nin dostu ve müttefiki olan ülkelere yönelik yurt dışı eğitim çalışmalarımız da devam ediyor. Geçtiğimiz yıl, uzaktan eğitim de dahil olmak üzere 19.433 kişiye eğitim verdik. Adalet Akademisi kurulduğundan bu yana, mezun ettiğimiz hâkim-savcı sayısı 24.462 yani neredeyse kürsüde çalışan tüm meslektaşlar Adalet Akademisinden mezun olmuş durumda. Ayrıca 2013 yılından bu yana 95.000 hâkime meslek içi eğitimler kapsamında eğitim verdik. 

Akademi olarak bu yıl da birçok farklı alanda eğitim yapmaya devam edeceğiz. Akademi bünyesinde kurulan Kanuni Kütüphanesi hizmet vermeye başladı, kütüphanemizin içerisinde yer alan 4 ayrı veri tabanı şu an kura çekecek ve kürsüde çalışan tüm meslektaşlarımıza hizmet sunmaya hazır. Aynı zamanda Adalet Akademisinin uzaktan eğitim sistemini, UYAP ortamına taşıdık. Adalet Akademisi olarak eğitim altyapımızı önümüzdeki günlerde TÜBİTAK’la birlikte yapay zekâ destekli bir dijital altyapıya dönüştüreceğiz. Bu kapsamda yine UYAP tabanlı bir eğitim sistemi olarak Sürekli Eğitim Merkezi’ni kuruyoruz. Bu program sayesinde isteyene sertifikalı eğitimlerin verildiği, isteyene uzmanlık eğitimlerinin verildiği bir eğitim altyapısı kuracağız. Kıymetli hocalarımızın emeği ile ortaya koyduğumuz adli yargıya ilişkin 45 farklı ders kitabını dijital ortama aktararak bu materyalleri tüm hukuk arayan, adalet arayan vatandaşlarımıza, hukuk öğrencilerine ve avukatlara sunmayı düşünüyoruz.” dedi.

Konuşmaların ardından, dereceye giren hâkim ve savcı adaylarına ödülleri takdim edildi.