TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİNDE "MESLEKİ UYGULAMA YARIŞMALARI" ÖDÜL TÖRENİ DÜZENLENDİ

02 Temmuz 2021
Türkiye Adalet Akademisi

Türkiye Adalet Akademisi 25. Dönem Adli Yargı Hâkim Savcı Adayları ile 15. Dönem İdari Yargı adaylarına arasında düzenlenen “Kurgusal Duruşma ve Gerekçeli Karar Yazma Yarışması” ödül törenine Adalet Bakanı Abdulhamit Gül katılarak yarışmada başarılı olan adaylara hediyelerini takdim etti.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ödül töreninde;  "Aklını kiraya vermiş, vicdanını hukuk dışında bir merciye ya da kişiye emanet etmiş kişi, asla ama asla yargı mensubu olamaz. Adalet, insanlığın en yüce erdemidir.” söylemine yer verdi.

Türkiye Adalet Akademisi Meslek Öncesi Meslek Müdürlüğü tarafından,  25. Dönem Adli Yargı Hâkim Savcı Adayları ile 15. Dönem İdari Yargı adaylarına arasında, Ceza Davalarında Kurgusal Duruşma, Hukuk Davalarında Gerekçeli Karar Yazma, İnsan Hakları Hukuku ve İdari Yargı Davalarında Gerekçeli Karar Yazma Yarışması düzenlendi. 7 Haziran 2021 tarihinde başlayan kurgusal duruşmaların finali 30 Haziran 2021 tarihinde yapıldı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ödül törenine katılarak finalistleri tebrik etti. 

ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, törende yaptığı konuşmada, faydalı bir eğitim ve staj dönemi için Adalet Akademisinin yeni fikirler üretmeyi, farklı projeler geliştirmeyi aralıksız sürdürdüğünü ifade etti. Duruşmanın, adil yargılamanın temeli olduğuna işaret eden Gül, hâkim ve savcı adaylarına mesleğe başladıktan sonra duruşmalara, dosyaya çalışarak ve zamanında çıkmaları tavsiyesinde bulundu. Bakan Gül, hukuk sisteminin iyi işlemesinin, hukuk kuralları kadar bu kuralları uygulayanların doğruluk ve dürüstlüğe sonuna kadar bağlı olmasıyla mümkün olabileceğini dile getirdi. "Yargı mensupları, bütün karar ve davranışlarında insan ve toplum hayatına tesir edeceklerinin bilincinde olmalıdırlar." diyen Gül, yargının saygınlığının en başta kendi sorumluluğunda olduğunu hatırlatarak, bu noktada Türk Yargı Etiği Bildirgesi'nin önemine dikkati çekti. Adaletin, toplumların huzuru ve güven duygusunun adı olduğunu kaydeden Gül, "Adalet mülkün temelidir" sözünü hatırlatarak, "Türk yargısı, böylesi bir kültürel kodun üzerinde bina olmuştur, yükselecektir." diye konuştu.

YARGININ YEGÂNE İDEOLOJİSİ ADALETTİR

Her platformda söyledim, yine söyleyeceğim, yargının yegâne ideolojisi adalettir. Anayasamızda 'mahkemeler şu grubun, bu zümrenin adına' demiyor, 'Türk milleti adına karar verir' diyor." ifadesini kullandı. Yargının gerçek anlamda bağımsızlık ve tarafsızlığının kıymetli olduğunu söyleyen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aklını kiraya vermiş, vicdanını hukuk dışında bir merciye ya da kişiye emanet etmiş kişi, asla ama asla yargı mensubu olamaz. Adalet, insanlığın en yüce erdemidir. Toplumu bir arada tutan ortak değer adalettir. Devletin bütün fonksiyonları gibi yargının da temeli yine millettir. Yargı, milletin yargısıdır, Türk milleti adına karar vermektedir. Yargı ele geçirilecek bir merci değildir, asla ama asla el değmeyecek, el uzatılmayacak bir mercidir. Yargı, adalet arayan herkesin en nihayetinde sığınacağı tek limandır. Bu yönüyle bağımsızlık ve tarafsızlık içinde hiç kimsenin dosyanıza, aklınıza, vicdanınıza tesir etmesine meslek hayatınızda asla ama asla müsaade etmeyiniz.

 

ADİL KARARDAN DAHA ÜSTÜN BİR DEĞER YOKTUR

Adaletin tecelli edeceği yerin bağımsız ve tarafsız mahkemeler olduğuna işaret eden Gül, millet nezdinde adil karardan daha üstün bir değer olmadığını vurguladı. Bakan Gül, adil olmaktan daha kıymetli bir değerin olmadığını kaydetti. "Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını benimsemeliyiz". Hukuk devletinin, her türlü kamusal faaliyetin sınırını hukukun belirlediği rejim olduğunu vurgulayan Gül, hukuk devletinde, hakların ve yükümlülüklerin güvencelere bağlı olduğunu dile getirdi. Gül, yargının milletin, toplumun ve vatandaşların hukukunu korumada kritik bir görevi yerine getirdiğini ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Adalet, ancak Anayasa'nın işaret ettiği kurumlar ve kurallarla aranabilir. Bağımsız mahkemelerin vereceği hükme tesir edebilecek, tavsiye veya telkin anlamına gelebilecek dolaylı ve dolaysız her türlü açıklamadan kaçınmak gerekir. Bu, Anayasa'nın bir amir hükmüdür. Adalet, mahkeme salonlarında tecelli eder, hâkimin hükmünde hayat bulur. Bunun dışındaki her arayış beyhudedir, büyük yanılgıdır. Hukukun üstünlüğüne inanıyorsak, delilden sanığa giden yargı yolunu benimsemeliyiz, içselleştirmeliyiz. Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını benimsemeliyiz, içselleştirmeliyiz.

ADALETİ YAŞATIRSAK, İNSANI YAŞATIRIZ

Gerekçeli kararın ve insan haklarının önemine değinen Bakan Gül, insanı yaşatmanın devletin temel görevi olduğunu belirterek, "Bizim güven veren adalet vizyonumuzun kurucu unsuru da insandır. İnsanı adaletin nesnesi değil öznesi haline getirmeye yönelik çalışmalarımız bizim temel misyonumuzdur." diye konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, adliyelerin, yargısal hizmetlerin verilmesine layık yerler haline getirildiğini vurgulayan Gül, temel kanunların gözden geçirildiğini, teknik desteklerin verildiğini ve verilmeye devam edileceğini aktardı.

Türkiye Adalet Akademisinde eğitim gören hâkim ve savcı adaylarına mesleklerinde başarı dileyen Gül, "Adaleti yaşatırsak insanı yaşatırız. İnsanı yaşatırsak devleti yaşatırız. Siz adaleti de yaşatacaksınız insanı da yaşatacaksınız. Devleti de milleti de adalet duygusu üzerinde daha da yukarılara taşıyacaksınız. Sizlere güveniyoruz, inanıyoruz." ifadesini kullandı.

 

 

ÖZDEMİR: YARIŞMA TÜM ADAYLARIMIZA HEYECAN KATTI

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir’de 25. Dönem Adli Yargı Hakim Savcı adayları, 15. Dönem İdari Yargı Hakim Adayları arasında düzenlenen “Kurgusal Duruşma Yarışma” sının hem heyecan kattığını hem de takım ruhunu geliştirmesini anlamında başarı getirdiğini vurguladı. Başkan Özdemir; “Amacımız, en iyi olma yarışı değil, en iyi olanları olduklarından daha ileriye taşımak. Türkiye Adalet akademisi yönetimi ve eğitim kadrosu, sadece öğretmen için değil, sizlerle birlikte daha iyiyi, daha güzelini deneyimlemek için var. Adına yarışma dediğimiz bu değerli süreçle biz de hocalarımız da ve personelimizde kendimize katkı sağladık. Bu süreçte aynı heyecanı hep birlikte yaşamak, öğrenme sürecini birlikte kolaylaştırmak ve en sonunda birlikte başarmak birlikte kazanmak en büyük amacımızdı.” dedi.

371 ADAYIMIZ YARIŞMAYA KATILDI

Cezada Kurgusal duruşma, Hukukta Gerekçeli Karar, İdari Yargıda Gerekçeli Karar ve İnsan Hakları Hukuku gibi dört farklı alanda bir ay gibi sürede yarışmamızı düzenledik. Bu heyecana Akademide 26 farklı sınıfta eğitimleri devam eden 576 adayımızdan 371 adayımız katıldı. 15 öğretim görevlimiz ve uzmanımız yarışma kurulunda yer al. Kurgusal Duruşmada; Akademimiz personeli sanık, mağdur, tanık gibi rollerde yer aldı. Ayrıca final turunda 8 avukat stajyeri de mesleklerini icra etti.  Yarışma süreci öncesi, sonrası ve tüm aşamasında katkı veren Akademimiz idarecilerine, hâkimlerine, eğitim kadromuza, memur ve işçi tüm personelimize teşekkür ediyorum. Ve bize bu heyecanı yaşatan siz genç meslektaşlarıma ve yarışma sürecinde tüm adaylarımızı temsilen yarışan her arkadaşıma teşekkürler. Ve bize bu heyecanı yaşatan siz genç meslektaşlarıma ve Yarışma sürecinde tüm adaylarımızı temsilen yarışan her arkadaşıma teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

TEK DERDİNİZ ADALET OLSUN

Hâkim ve savcıların adalet için çalışan büyük bir ailenin mensupları olduğunu vurgulayan Özdemir; “ Bizler adalet için çalışan çok büyük bir aileyiz ve ben de yargının bir mensubu olmaktan gurur duyuyorum. Sizler de mesleğinizle gurur duyun, ömrünüzü adalete adayın. Tek derdiniz adalet olsun. Şunu asla unutmayın, asıl imtihan ve yarışma süreci kura çektiğinizde başlayacak ve eminim ki sizler görevinizde çok başarılı olacaksınız. Ve unutmayın ki, mesleğinizin en büyük başarısı ve ödülü kanunlardan ayrılmamak, vicdanınızda uzaklaşmamak, bu millete tarafsız olarak adalet dağıtarak hizmet etmek olacaktır. Hepiniz adına ödül alacak arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. İlk kez düzenlenen bu anlamlı programda yalnız bırakmayan Sayın Bakanımıza da sizler adına teşekkür ediyorum. Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından yarışmada dereceye giren hâkim ve savcı adaylarına ödülleri verildi. Ardından Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve beraberindeki heyet, Akademi Uygulama Adliyesindeki kurgusal duruşmayı izledi.