TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİNDE 592 HÂKİM VE SAVCI ADAYI EĞİTİME BAŞLADI

12 Ocak 2021
Türkiye Adalet Akademisi

24. Dönem Adli Yargı Hâkim-Savcı Adayları ( 2. Grup) Son Dönem Eğitimleri ile Avukatlık Mesleğinden Geçen 10. Dönem Adli Yargı Hazırlık Eğitim Programı Türkiye Adalet Akademisinde başladı.

Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz’ın açılışını gerçekleştirdiği eğitim programında; 196 hâkim adayı, 312 savcı adayı olmak üzere toplamda 508 hâkim-savcı adayının eğitim alacağı 24. Dönem Adli Yargı (2. Grup) Son Dönem Eğitim programı ile 84 hâkim-savcı adayının eğitim alacağı Avukatlık Mesleğinden Geçen 10. Dönem Adli Yargı hazırlık eğitim programı iki ay sürecek.

TARAFSIZ VE BAĞIMSIZ OLUN

Yapılan açılış töreninde konuşan Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, Akademinin tecrübe ve bilgi birikimi ile büyük bir özveri ile hazırlanan yeni müfredata uygun bir eğitim sürecine daha başladığını ifade etti. Bakan Yardımcısı Yılmaz; “Akademi eğitim sürecinde, gerek yöneticilerimiz gerekse hocalarımızın tecrübe ve bilgi birikiminden en etkili şekilde faydalanmalısınız. Geçmiş dönemlerde Akademinin imkân ve konforu ile şimdiki döneme ilişkin imkânları arasında çok büyük farklılıklar var. Akademinin sizlere sunduğu eğitimlerden dikkatli bir şekilde faydalandığınız takdirde kürsüde hiçbir şekilde bir aksaklık yaşamadan mesleğinizi icra edebileceksiniz. Türkiye Adalet Akademisinde gerek yeni kurulan Uygulama Adliyesi gerekse oluşturulan eğitim modülleri ile hâkimlik savcılık mesleğine, kürsüye hazır olacağınızı belirtmek istiyorum.  Adalet Bakanlığı olarak Hâkim Savcılık Adaylık sürecine çok çok önem veriyoruz. Bu süreçte gerek yurtdışı eğitim modelleri gerekse ülkemizde olana eğitim modelleri araştırılarak en iyi eğitim müfredatı oluşturulmaya çalışılıyor. Tarafsız ve bağımsız olmanızı sizlere tavsiye ediyorum. Ülkemiz bir 15 Temmuz sürecinden geçti ve yargı camiasına verilen yarayı hep birlikte gördük. Adalet Bakanlığımızın ve Adalet Akademimizin büyük gayreti ile yara alan Türk Yargısı kısa bir sürede iyileştirilmiştir. Sizlerin de meslektaşlarınızla birbirinize destek olarak Türk Yargısına yakışan şekilde çalışacağınıza inancımız tam. Akademinin Uygulama Atölyesinde alacağınız uygulamalı eğitimler size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Size çok çalışmanızı tavsiye ediyorum. Çok çalışan insan hiçbir zaman yorulmaz her zaman da başarılı sonuçlar çıkarır ortaya. Bunun sonuçlarını da mesleğinizin ilerleyen yıllarında göreceksiniz.  Eğitim sürecinizin hepinize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

ADALET KUTUP YILDIZI GİBİDİR

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir,  COVİD-19 salgını nedeniyle Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyelerince uygun görülen standartlar çerçevesinde eğitimlerin planlandığını belirtti. Başkan Özdemir: “ İnsanı toplum, toplumu millet, milleti de devlet yapan yegâne değer Adalettir. Türk milleti de adalet alanında şiar açmış yenilikler ortaya koymuş,  medeniyet üretmiştir.  Adalet olmadan düzen olmaz. Adalet kutup yıldızı gibi yerinde durur ve geri kalan her şey onun etrafındadır.

Türkiye adalet Akademisi 2 Mayıs 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Başkanlık Sistemine uyum amacıyla yenilenerek ‘Güven Veren Adalet İçin Etkin Eğitim’ anlayışıyla hizmet vermeye devam etmektedir. Amacımız hukuk ve adalet alanında uygulayıcılara verdiği eğitimle ulusal ve uluslararası düzeyde model alınan, özgün ve saygın yenilikçi bir kurum olmaktır. Hedefimiz ise, Anayasa ve Kanunlardan almış olduğumuz yetki çerçevesinde hukuka ve insan haklarına bağlı, bağımsız hür vicdanıyla karar veren, meslek etik ilkelerini benimseyen, uygulayan, toplumun adalet ihtiyacına cevap verecek şekilde mesleğini icra edecek hâkim ve savcılar yetiştirmektir.

24. Dönem Adli Yargı (2. Grup) son dönem eğitimleri ile Avukatlık Mesleğinden Geçen 10. Dönem Adli Yargı Hazırlık eğitimleri bugün itibariyle başladı. Eğitim sürecinizde sizlerden ilk isteğimiz Pandemi kurullarına riayet göstermeniz. Akademi de sizin için düzenlenen eğitimler;  alınan sağlık tedbirlerine uygun,  yeni eğitim müfredatına göre düzenlendi. 

Sizler kıymetli hukukçularsınız, hâkimlik savcılık mesleğini seçmeniz nedeniyle hepinizi kutluyorum. Türkiye Adalet Akademisinde hâkim savcılık mesleğine adaptasyon sürecini hızlı bir şekilde tamamlayarak, mesleklerinize başarılı bir şekilde başlayacaksınız.  24. Dönem Adli Yargı Hakim-Savcı Adayları(2. Grup) son dönem eğitimlerini tamamlayacak adaylarımız ile, Avukatlık Mesleğinden Geçen 10. Dönem Adli Yargı Hazırlık Eğitim programını tamamlayacak tüm adaylarımıza eğitim sürecinin hayırlı olmasını diliyorum.

 

HÂKİMLİK GRUBUNA 198 SAAT, SAVCILIK GRUBUNA 189 SAAT AVUKATLIK MESLEĞİ GRUBUNA İSE 180 SAAT EĞİTİM VERİLECEK

Bugün itibarıyla başlayan 24. Dönem Adli Yargı (2. Dönem) Son Dönem Eğitiminde toplam 592 hâkim-savcı adayı, 26 sınıfta COVİD-19 tedbirleri kapsamında sosyal mesafe kurallarına uygun olarak ders alacak. Adli Yargı Hâkim-Savcı adayları son dönem eğitiminde toplam 126, Avukatlık Mesleğinden Geçen 10. Dönem Adli Yargı hazırlık eğitiminde ise 27 öğretim görevlisi görev alacak. Akademide görevli olan 2 Daire Başkanı ile Hâkim ve Uzmanlardan oluşan 24 öğretim üyesi de bu süreçte ders verecek.

Yüz yüze verilecek eğitimde hâkimlik grubuna; Hukuk Mahkemeleri Uygulamaları, Hukuk Yargılamasında Gerekçeli Karar Yazımı, Hukuk Mahkemelerinde Sık Karşılaşılan Davalar, Ceza Mahkemeleri Uygulamaları, Ceza Yargılamasında Gerekçeli Karar Yazımı, Ceza Mahkemelerinde Sık Karşılaşılan Davalar, Adalet Yönetimi Uygulamaları ve Kişisel Gelişim Uygulamaları olmak üzere toplam 198 saat; Savcılık grubuna ise,  Savcılık Uygulamaları, Sık Karşılaşılan Davalar, Seminer Dersleri, Adalet Yönetimi Uygulamaları ve Kişisel Gelişim Uygulamaları olmak üzere toplam 189 saat ders verilecek. Avukatlık Mesleğinden Geçen 10. Dönem Adli Yargı Hazırlık grubuna ise, Ceza Hukuku Uygulamaları, Özel Hukuk Uygulamaları, Anayasa ve İnsan Hakları Hukuku Uygulamaları, Uluslararası Adalet Uygulamaları, Adalet Yönetimi ve Uygulamaları, Kişisel Gelişim Uygulamaları olmak üzere toplam 180 saat ders verilecek.

“MASKE, MESAFE, TEMİZLİK” KURALINA UYULACAK

Türkiye Adalet Akademisince, eğitim planı Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda Kontrollü Normalleşme Sürecine İlişkin Çalışma Esasları Kılavuzunda hazırlanan tedbirlere uygun şekilde oluşturuldu. Derslikler, yemekhane, yatakhane, kütüphane, sosyal tesisler sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde düzenlendi. “Maske, Mesafe, Temizlik” kuralı alınan tedbirler kapsamında adaylara sık sık hatırlatılarak, sürecin sağlıklı bir şekilde tamamlanması temenni edildi.