MÖHUK İle Bağlantılı İşçi Alacakları Davaları Toplantısı Hakimevinde Yapıldı

16 09 2020
Türkiye Adalet Akademisi

Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku ile Bağlantılı işçi alacakları davaları toplantısı Gölbaşı Hâkim evinde yapıldı.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu’nun moderatörlüğünde yapılan toplantıya, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Başkanı Dr.Seracettin Göktaş, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi Başkanı Ali Şahin, 6.Hukuk Dairesi Başkanı İlknur Arslan, 7. Hukuk Dairesi Başkanı Cafer Koray Ünal, 8. Hukuk Dairesi Başkanı İzzet Yeşilkaya, 9. Hukuk Dairesi Başkanı Sibel Bıçaklı,  Adalet Bakanlığı Mevzuat Genel Müdürü Niyazi Acar, Tetkik Hâkimi Onur Kara, Ankara 24. İş Mahkemesi Hâkimi Erdal Öncü, Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Tetkik Hâkimi Ramazan Kargı, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Rıfat Erten, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Musa Aygül, Hazine ve Maliye Bakanlığı Baş Hukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü Hazine Avukatı Gizem Yanmaz Hancı, Türkiye Müteahhitler Birliği Genel Sekreteri Hasan Yalçın, Türkiye Müteahhitler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Atamer, Özdoğan Grup Yetkilisi Ali Özdoğan, Özdoğan Grup Hukuk Müşaviri Gülgün Aydın, Çalık Enerji İnsan Kaynakları Müdürü Mustafa Çağlayan, Türk-İş Hukuk Müşaviri Av. Ferhan Tuncel, TOBB Birinci Hukuk Müşaviri Nihat Bayar, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Akansel Koç, Türkiye İşveren Sendikaları Konferadarasyonu Hukuk Müşaviri Nagehan Akan, İntes Genel Sekreteri H. Necati Ersoy, Hak-İş Hukuk Müşaviri Av.Hamdi Abdullah Koçoğlu ve Türkiye Adalet Akademisi Hâkimleri Mustafa Selman Çelik, Şahin Altuğ katıldı.

AKADEMİ DE EĞİTİM DESTEĞİ VERMEYE HAZIR

Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuk ile bağlantılı İşçi Alacakları Konusunda Yaşanan Problemlerin Ortaya Koyulması ve Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Bağlamında Mutad İşyeri ve Kamu Düzeni Kavramlarının Tartışılması şeklinde iki oturum halinde düzenlenen toplantıda Akademi Başkanı Özdemir; “ İş Mahkemeleri dosya sayısı itibari ile yoğunluğun en fazla olduğu yargılama alanı.  Akademi olarak İş Hukuku alanında meslek içi eğitimlerin yanında uzaktan eğitimler ve sempozyumlar, çalıştaylar düzenlemek suretiyle sorunların çözümüne katkı sağlamaktayız. Bugün burada Yurt dışında faaliyet yürüten şirketlerimiz ile işçilerimizin yargıya yansıyan önemli bir sorunlarının çözümü masaya yatırılacak.  Daha önce Şubat ayında yapmayı planladığımız bu çalıştayı Pandemi süreci nedeniyle ertelemek zorunda kalmıştık. Sağlık Bakanlığının belirlediği kriterler çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sonuçta hayat devam ediyor ve çalışmak zorundayız. Türkiye Adalet Akademisinde yüz yüze eğitim alan 400 adayımız mevcut şuanda. Alanında uzmanlaşmış nitelikli öğretim görevlileri ile, eğitim alan hâkim ve savcı adaylarımızı mesleğe hazırlama gayreti içerisindeyiz. Yüz yüze eğitimlerimizin yanında aynı zamanda çevrimiçi eğitimlerimizde devam ediyor. İş Hukuku alanında ilk kez yetkisi değişen 50 civarında iş mahkemesi hâkimine çevrimiçi eğitim yaptık. Çok güzel bir eğitimi tamamladık. Akademi olarak kendi ana alanımızda eğitim çalışmalarımızı sürdürürken, böylesi önemli bir konuda da toplantı yapalım istedik. Bu toplantının sonucunda değerli işverenlerimizin ve işçilerimizin yaşadığı sorunlara ilişkin bir çözüm önerisi geliştireceğiz. İş Hukuk camiası da birbirini çok iyi tanıdığı için verimli bir toplantı olacağına inanıyorum. Bu toplantı sonunda yol haritası ortaya çıkar ve haritanın gereği de Adalet Bakanlığımız, Hâkim ve Savcılar Kurulu, Yargı camiamız tarafından yerine getirilir. Aynı zamanda Adalet Akademisine de bir sorumluluk düşüyorsa, normalleşme süreci ile birlikte düzenlenecek eğitim ile bizde gereken desteği veririz” ifadelerini kullandı.

SORUNLAR RAPORLAŞTIRILACAK

Hâkimler ve Savcılar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu, MÖHUK ile Bağlantılı İşçi Alacakları Davaları konulu toplantının çok önemli bir toplantı olduğunu vurgulayarak; “Yaklaşık 3 yıla yakındır da masa da olan bir konu. Siyasi irade anlamında da çok çok önemsenen bir konu olması sebebiyle tekrar gündeme taşıma kararı aldık. Bugün ki toplantımızda taraflarımızın sorunlarını öncelikle tespit edelim. Meselenin de kökü olan Devletler Özel Hukukunda mutad işyeri ve kamu düzenine ilişkin sorunları alarak, sonrasında da sorunları teknik bir çalışma ile çözmeye çalışalım. Çözüm noktasında yasa değişikliği gerekiyor mu gibi konularda fikir birliğine vararak raporlaştırma yoluna gideceğiz” dedi.