İDARİ YARGI HÂKİM ADAYLARI EĞİTİMİ BAŞLADI

03 Şubat 2020
Türkiye Adalet Akademisi

14. Dönem İdari Yargı Hâkim Adayları Hazırlık Eğitim Programı, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir’in açılış konuşması ile başladı.

26 kadın, 79 erkek toplam 105 İdari yargı hâkim adayının eğitim alacağı 14. Dönem İdari Yargı Hâkim Adayları Hazırlık Eğitim Programı bugün başladı. Türkiye Adalet Akademisinin düstur edindiği “güven veren adalet için etkin eğitim” sloganı doğrultusunda idari yargı hâkim adaylarının eğitimlerinin daha iyi olması adına birtakım yenilikler hayata geçirildi.

 

TEK BİR AMACIMIZ VAR SİZLERİ İYİ BİRER HÂKİM OLARAK YETİŞTİRMEK
Adaletin toplumların olmazsa olmazı olduğunu vurgulayan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, “ Adalet devletlerin olmazsa olmazıdır. Medeniyetler her daim adaletle anılır ve adaletle yücelir. Türkiye Cumhuriyeti de kurulduğu günden bugüne kadar tarihten getirdiği rollerle her daim adaletle payidar olmuştur. Şuanda Türkiye’de ‘Yargı Reformu Stratejisi Belgesi’ ile ortaya çıkan inançla adalete olan güveni arttırma noktasında Adalet Bakanlığının ve Türkiye Adalet Akademisinin ‘Güven Veren Adalet İçin Etkin Eğitim’ sloganı ile bu anlayışı destekliyoruz ve çalışmalarımızı bu yönde yürütüyoruz. Eğer ülkenizi seviyorsanız, bu millete değer veriyorsanız yapacağınız en önemli iş mesleğinizi iyi bir şekilde icra etmek. Gerek Türkiye Adalet Akademisi tarafından gerekse İlk Derece Mahkemelerinde yapacağınız stajlarınızda sizlere sunulan imkânlardan elverdiği ölçüde faydalanmaya çalışın. Bizler de Adalet Akademisi olarak sizler için elimizden gelenin en iyisini yapmaya hazırız. Şuan Adalet Akademisinde 23 hâkim, 4 daire başkanı ve bir başkanın yanı sıra 185 personel görev yapmaktadır. Tek bir amacımız var sizleri iyi bir hâkim olarak yetiştirmek. Bu ülkenin gurur duyacağı hâkimler olarak yetişmenizi sağlamak. İnteraktif sistemle oluşturduğumuz UYAP sınıflarımızda 25 kişilik sınıflarda eğitim alacaksınız. Aldığınız eğitimler sonucunda UYAP’ın imkânlarından nasıl yararlanacağını sizlere göstermiş olacağız. Eğitim döneminin hepinize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

 

YARGIÇLIK GÖREVİ ÇOK KUTSAL BİR GÖREV
Hâkim ve Savcılar Kurulu 1. Daire Başkanı Halil Koç; “ Çok önemli bir görev üstleneceksiniz. Türkiye’nin temel yargı dinamiklerinden olan idari yargı hâkimi olarak göreve başlayacaksınız. Türkiye’de idari yargı teşkilatı olarak yaklaşık 2200 civarında hâkimimiz var. 450 civarında arkadaşımız Danıştay tetkik hâkimi olarak görev yapıyor.  7 idari yargı mahkememiz var. Bunun dışında da 200’ün üzerinde vergi mahkememiz var. Teşkilatımız sizlerin de katılımı ile daha da güçlenecek. İdari yargıyı adli yargı kolundan ayıran en önemli özelliği, bir tarafının Devlet olmasıdır. Sizler, vatandaş ile devlet arasındaki uyuşmazlıkları çözeceksiniz. O nedenle idari yargıç olmayı biraz daha ayrıcalıklı olarak görüyoruz. Yargılama görevi çok kutsal bir görev. Amacımız; kaliteli, nitelikli, yetenekli hâkim ve savcı yetiştirmek. Geçmişte gördük; yaptığımız bütün düzenlemeleri farklı bir mecrada kullanma güdüsünde olan insanlar maalesef ülkemizi farklı bir noktaya getirdi. Şimdi bu anafordan çıkma noktasındayız. Çok önemli ilerlemeler kaydettik. Sadece milletine bağlı, milletine hizmet eden anlayışla yola çıkıyoruz. İnşallah sizler de bu anlayışı devam ettirirsiniz. Millete hizmet yolunda önemli görevler ifa edersiniz.” dedi.

26 Kişilik ve U Düzeni şeklinde 4 ayrı sınıfın oluşturulduğu 14. Dönem İdari Yargı Hâkim Adayları Hazırlık Eğitim Programında, “Yargılama Usulü”, “Adalet Yönetimi” ve “Kişisel Gelişim” dersleri yer alacak.