CUMHURBAŞKANLIĞI İDARİ İŞLER BAŞKANI METİN KIRATLI, ADLİ YARGI HÂKİM VE SAVCI ADAYLARI İLE MESLEK SÖYLEŞİSİNE KATILDI

20 Ekim 2021
Türkiye Adalet Akademisi

Türkiye Adalet Akademisi tarafından düzenlenen “Akademi Söyleşileri”  etkinliklerinde Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Adli Yargı Hâkim ve Savcı adayları ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Hâkim ve Savcı adaylarıyla yaptığı söyleşide, hâkim ve savcılığın çok önemli bir meslek olduğunu vurgulayarak, bu mesleğin hakkını vermenin yolunun adalet kavramının anlaşılması ve kanunların iyi uygulanması ile mümkün olacağını belirtti.

ADALET HAYATIN HER ALANINDA LAZIM

Başkan Kıratlı; “Zor bir görevi icra edeceksiniz, ancak sizler bu sorumluluğu üstlenmeyi göze alarak buraya geldiniz. Bir Ayette deniliyor ki, ‘Şüphesiz ki Allah Adaleti Emreder’. Bu ayette sizlerden bahsetmiyor, sadece hâkimlerden savcılardan yargı dağıtanlardan avukatlardan bahsetmiyor tüm insanlardan bahsediyor. O sebepten Adalet kavramı bütün insanlık için önemli bir kavram. Ayrıca siz bütün zorluklara rağmen, kendinize güvenmişsiniz ve demişsiniz ki ‘ben adalet dağıtmaya gönüllü oldum’. Dolayısıyla sizin işiniz daha zor. Sizin işiniz daha ağır. Adalet dağıtmak çok zor bir şey. Hayatın her alanında adaletli olmak lazım. Hayatımızın tüm anlarında bizim yaşam felsefemiz adalet olmalı. Hukuk bizim tüm yaşam alanımızı düzenliyor. Bu sebeple Adalet felsefesinden adalet duygusundan uzaklaşmamamız lazım. Size bu anlamda çok ciddi görevler düşüyor. 

OKUMAYAN HÂKİM OLMAZ

Adalet tesis ederken sadece adil olmanız da yetmiyor. Muhakkak adil olduğunuz itibarını da vermeniz gerekiyor. İnsanlar adliyeye geldiklerinde sizin adil karar vereceğinize dair kanaate sahip olmalılar. Bizim mesleğimiz beyaz gömlek gibidir, leke kaldırmaz. Bizim yaptığım en küçük hata göze çarpar ve dikkat çeker. O yüzden adil olacağız, adil olduğumuz intibahını vereceğiz. Tarafsız olduğumuzu insanlar anlamalılar. Mecellede de belirtildiği gibi hâkim adil olmalı, haklıyı ve haksızı ayırt edebilecek özelliklere sahip olabilmelidir. Âlim ve bilgin olmak çok kolay bir şey değildir. Bunun için çok okumanız gerekiyor. Bir hâkim bir edebiyatçı kadar edebiyattan anlamalı, bir şair gibi şiir yazabilmeli yazamıyorsa okuyabilmeli, genel kültürü çok iyi olmalı. Bunun için de bol bol okumalı, araştırmalı, öğrenmeli, gezmeli. Okumayan hâkim olmaz. Biz beşikten mezara ilim öğrenen bir ümmetin çocuklarıyız. Bu nedenle yerli yazarları, yabancı yazarları okumamız lazım.

AKLINI KİRAYA VEREN HUKUKÇU OLMAZ

Yine mecellede belirtildiği gibi hâkim ve savcı akıllı olmalı, anlayışlı olmalıdır. İnsanlara karşı gaddar olmamalıdır, anlayıştan kasıt bu.  Aynı zamanda çabuk kavramalısınız, zihniniz berrak olmalıdır. Zihninizde farklı düşünceler olursa işinize yoğunlaşamazsınız. Size gösterilen doğru ve yanlışları ayırt edebilmelisiniz. Yönlendirmelere kapalı olmalısınız. Doğru yoldan gitmelisiniz. Hata ve yanlışlara düşmemelisiniz. Dışarıdaki hayat tarzından etkilenmemelisiniz. Dışarıda konuşulanlardan etkilenmemelisiniz. Kendi yolunuzu kendiniz seçin. Aklını kiraya veren hukukçu olmaz. Senin yerine başkasının düşündüğü hukuk olmaz. Hukukçu kimsenin emir kulu olmaz. Emir ve talimata göre iş yapmaz. Ancak bu kendisine aktarılan ya da aktarılacak doğrulara kapalı olmak da değildir. Doğruyu alırsınız dinlersiniz ama sadece doğru olanı yaparsınız, size söylenileni değil. Aklınıza yatmayanı da yapmazsınız. Sizin yerinize başkaları karar vermesin. Yaptığınız işe sahip çıkacaksınız. Ve çalışma arkadaşlarınıza da adaletli davranacaksınız. Ve en az bir dili çok iyi derecede iki dili de en az biliyor derecesinde olun. Dil öğrenin, bu çok ama çok önemli bir konu. Hepinize mesleğinizde başarılar diliyorum” dedi.