BÜYÜKELÇİ KAYMAKCI TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİNDE

07 Temmuz 2020
Türkiye Adalet Akademisi

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı ve beraberindeki heyet, Türkiye Adalet Akademisine çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Toplantıda, Türkiye Adalet Akademisinin işleyişi, yürüttüğü faaliyet ve projeler ile Ülkemizin uluslararası ilişkilerine ve AB’ye üyelik sürecine ilişkin olarak iş birliği yapılabilecek konular ele alındı.

Toplantı, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Dr. Hasan Kadir Yılmaztekin ev sahipliğinde, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Faruk Kaymakcı, Güney ve Batı Avrupa Genel Müdürü Büyükelçi Nilgün Erdem Arı, Orta Avrupa, İskandinavya ve Baltıklar Genel Müdür Yardımcısı Elçi Ömür Ünsay,  Orta Asya ve Kafkasya Genel Müdür Yardımcısı Elçi Ali Kaan Orbay, Balkanlar ve Orta Avrupa Genel Müdür Yardımcılığı Daire Başkanı Şükrü Komit , Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Genel Müdür Yardımcılığı Daire Başkanı Muzaffer Uyav Gültekin, AB Başkanlığı Siyasi İşler Daire Başkanı  Çağrı Çakır, AB Başkanlığı İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Cemre Güzel katılımı ile gerçekleştirildi.

ÖZDEMİR ‘AKADEMİNİN DÖRT TEMEL GÖREVİ VAR’

Akademi Başkanı Muhittin Özdemir, Sayın Büyükelçi Kaymakçının ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Akademinin kuruluşu ve görevleri ile ilgili bilgi verdi. Özdemir: “Türkiye Adalet Akademisi idari, mali ve bilimsel özerkliğe sahip bir kurum olarak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden kurulan bir kurum. Akademinin temelde dört görevi var; Hâkim ve Cumhuriyet Savcısı adaylarının meslek öncesi eğitimini, meslek içi eğitimini, avukat-asker-polis ve noter gibi meslek mensuplarının eğitimlerini, yabancı ülkelerin hukuk eğitimi alanında faaliyet gösteren kurumları ile bu alanda faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlarla işbirliğini kapsıyor. Avrupa’da hukuk eğitimi alanında gözlemlediğimiz iyi uygulama örneklerini Türkiye’de Akademiye adapte ederek, bu uygulamaların uluslararası eğitim faaliyetleri yoluyla diğer ülkelere de aktarma imkânımız doğuyor.  Avrupa Yargı Eğitimi Ağına (European Judicial Training Network – EJTN)  gözlemci üyelik başvurumuz oldu, Erasmus+ Projemiz başarıyla sürdürülüyor. Türkiye’nin iyi ilişkiler içinde olduğu Türk Dünyası ve Güney Doğu Avrupa ülkeleri ile yargı eğitim ağları kurulması, çalışmaları ile yürütülen ve planlanan projeler ile ilgili sizlerden de desteklerinizi bekliyoruz” dedi. 

KAYMAKCI ‘ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ SAĞLAYACAĞIZ’

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Faruk Kaymakcı, Türkiye Adalet Akademisinin yeniden kurulmasının ülkemize hayırlı olmasını temenni ederek; “ Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Başkanlığı olarak Avrupa Birliğine üyelik sürecinde, yargı ve temel haklar alanında eğitim verilmesi nedeniyle Akademi çok önemli bir görev ifa ediyor. Türkiye Adalet Akademisini daha iyi tanıtmak amacıyla Avrupa Birliği ülkelerinin Ankara’da bulunan Büyükelçilerini davet ederek, Akademinin yapısı, görev ve yetkileri ile yürüttüğü faaliyetlere ilişkin bir broşür hazırlayarak muhataplarımıza ulaştırabiliriz. Akademinin AİHM ziyaretleri ile birlikte Avrupa Adalet Divanına da ziyaret gerçekleştirebiliriz, ayrıca Ülkemizin Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliğine bakış açısına ilişkin de eğitim olanağı sağlanabilir. Avrupa’da yaşayan ve staj başvurusunda bulunan Türk öğrencileri de Akademide staj için yönlendirebiliriz. Akademinin Avrupa Birliği fonlarını kullanarak yürüttüğü projeleri  devam ettirmesi ve yeni proje başvurusunda bulunması Avrupa Birliği sürecinde ülkemize önemli katkılar sağlayacaktır. Avrupa Yargı Eğitimi Ağına (European Judicial Training Network – EJTN)  yapılan gözlemci üyelik başvurusu,  Erasmus+ Projesi, Türkiye’nin iyi ilişkiler içinde olduğu Türk Dünyası ve Güney Doğu Avrupa ülkeleri ile yargı eğitim ağı kurma çalışmaları ve yürütülen ve planlanan projeler ile ilgili de elimizden gelen desteği sağlayacağız.” dedi.

Türkiye Adalet Akademisi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Hasan Kadir Yılmaztekin tarafından, Akademinin uluslararası vizyonu, yürütülen ve yürütülmesi planlanan uluslararası eğitim ve çalışma faaliyetleri, yapılan ve üzerinde çalışılan ulusal ve uluslararası işbirliği anlaşmaları, uluslararası kuruluşlarla yürütülen ilişkiler, İnsan Hakları Merkezinin faaliyetleri ve Ar-Ge Merkezi tarafından yürütülen projeler ile ilgili bir sunum yapıldı.