AKADEMİ, İDARİ YARGI ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ İLE DEĞERLENDİRME VE PLANLAMA TOPLANTISI DÜZENLEDİ

19 Mart 2021
Türkiye Adalet Akademisi

Türkiye Adalet Akademisi,  İdari Yargı Öğretim Görevlileri ile 14. Dönem İdari Yargı Hâkim Adayları Eğitim Sonu ve 15. Dönem İdari Yargı Hâkim Adayları Hazırlık Eğitimi Müfredatının belirlenmesi amacıyla değerlendirme ve planlama toplantısı düzenledi.

Ankara Gölbaşı Hâkimevinde yapılan değerlendirme ve planlama toplantısına Türkiye Adalet Akademisi idari yargı öğretim görevlileri ile Akademi öğretim üyeleri katıldı.

ÖZDEMİR: İDARİ HÂKİM ADAYLIĞI EĞİTİMLERİ 5 NİSAN’DA BAŞLAYACAK

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, 5 Nisan 2021 tarihinde eğitim süreçleri start alacak İdari Yargı Hâkim Adayları Eğitim Öncesi Değerlendirme toplantısının, eğitim müfredatında yapılan değişikler ile ilgili görüş birliğine varılması noktasında önem arz ettiğini vurguladı. Başkan Özdemir; “İdari yargı eğitim alanında ciddi reform hamleleri gerçekleştirdik. Eğitim müfredatını sadeleştirerek, eğitimin temel alanlarını belirledik. Eğitimde yeknesaklığı sağlamak için de modül yazılımına başladık. Uygulama temelli, interaktif eğitimi öne çıkaran modüller hazırladık.  Savcılık Uygulamaları, Ceza Hâkimliği Uygulamaları, Sulh Ceza Hâkimliği Uygulamaları ve Hukuk Hâkimliği Uygulamaları gibi hâkimlik mesleğinin yetkilerine göre ders içeriklerini yeniledik. Akademinin yeniliklerinin başında da sabit kadrolu öğretim üyesi istihdam ediliyor olması geliyor. Hazırladığımız modül çalışmaları da akademimizde göreve başlayan meslektaşlarımın katkılarıyla gerçekleşti. Hepsinin emeği çok ama çok büyük.

Akademi Bünyesinde Kurullar Oluşturduk

Ayrıca, yönetmeliğimiz düzenlenirken eğitim kurulları oluşturulması fikrini de ön plana çıkardık. Üniversitelerdeki ana bilim dalları, ilköğretimdeki zümre grupları gibi kurullar oluşturulması fikri ile yola çıkarak,  ceza hukuku, özel hukuk ve idari yargı kurullarımız oluşturuldu. “İdari Yargı Kurulumuz” bu alanda ders veren öğretim görevlilerimizden oluşan bir kurul. Bu kurullar hem eğitim sonunda hem de eğitim başlamadan önce bir araya gelerek, eğitim müfredatı ve uygulanması konusunda görüş alışverişinde bulunuyoruz.  5 Nisan’da başlayacak İdari Yargı Hâkimlik eğitimine ilişkin hazırladığımız yeni müfredatımızı bugün sizlerle paylaşarak planlamamızı yapma hedefindeyiz. Hepinize emeklerinizden dolayı teşekkür ederek, yeni eğitim döneminin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.  

AÇIKGÖZ: HÂKİMLİK STAJI 2 YILA ÇIKARILDI

Danıştay Genel Sekreteri Kemal Açıkgöz de hâkimlik stajlarının 1 yıldan 2 yıla çıkarıldığını vurgulayarak; “ Hem İdari Yargı alanında hem de Adli Yargı alanında 1 yıllık staj adaylarımıza yeterli gelmiyordu. Sıkıştırılmış bir eğitim olduğu için çok da verim alamadığımız bir dönemi kapsıyordu. Staj süresinin 2 yıla çıkarılması hâkim hâkimliği kürsüde öğreniyor mantığını yok edecek. Ayrıca staj süresinin uzaması ile Akademinin de ders saatleri artarak adayların burada geçirecekleri süre uzayacak bu da eğitim kalitesini arttıracak. Hâkim adaylarının idari yargı da beklentilerine baktığımızda teorikten ziyade pratik ihtiyaçlarının doğduğunu görüyoruz. Pratik uygulamalarımızda aynı şekilde staj süresinin uzaması ile daha kaliteli bir hal edecek. Yeni eğitim döneminin 15. Dönem İdari Yargı Hâkim adaylarımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

5 Nisan 2021 tarihinde başlayacak 15. Dönem İdari Yargı Hazırlık Eğitim Programı 5 Temmuz 2021 tarihinde sona erecek. Yargılama Usulü Dersleri, Anayasa ve İnsan Hakları Hukuku Uygulamaları, Uluslararası Adalet Uygulamaları, Kişisel Gelişim Uygulamaları, Adalet Yönetimi ve Uygulamaları olmak üzere eğitim beş ana başlıkta sağlanacak.