ADALET BAKANLIĞI BAKAN YARDIMCISI HASAN YILMAZ, 24. DÖNEM ADLİ YARGI HÂKİM VE SAVCI ADAYLARI İLE MESLEK SÖYLEŞİSİNE KATILDI

11 Kasım 2020
Türkiye Adalet Akademisi

Türkiye Adalet Akademisi tarafından düzenlenen “Meslek Söyleşisi”  etkinliklerinde Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, 24. Dönem Adli Yargı Hâkim ve Savcı adayları ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, Hâkim ve Savcı adaylarıyla yaptığı söyleşide, hâkim ve savcı eğitimlerinin hayati önem arz ettiğini belirtti. Bakan Yardımcısı Yılmaz; “Son yıllarda her alanda olduğu gibi yargı alanında da ülkemizin farklı bir seviyeye geldiğini hep birlikte müşahede ediyoruz. Yargı sistemimize ayak bağı olan yargı acil ve etkin bir şekilde işleyişine engel olan yapısal sorunlar birer birer çözülmekte, çok iyi adliye binaları inşa edilmekte, en modern ve yeni teçhizatlarla donatılmaktadır. En iyi kanunları yapıp mükemmel bir hukuk sistemi kursakta, en görkemli binaları inşa edip son teknoloji ile donatsak da sistemin asli unsuru olan nitelikli ve donanımlı yargı mensubu değilsek, yapılanlar görüntüde kalmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımızın yargı teşkilatından sizlerden memnuniyeti, ancak sizlerin emeğine ve çabasına bağlı olacaktır. Nitelikli ve her açıdan donanımlı insan kaynağı ancak iyi bir eğitimle sağlanabilir. Bu nedenle hâkim ve savcı eğitimi bütün ülkeler için olduğu gibi ülkemizi için de hayati derecede önem arz etmektedir. Yargının korucu unsurlarından olan hâkim ve savcılara yönelik meslek içi eğitim, hâkim ve savcı adaylarının meslek öncesi eğitimlerinden sorumlu olan Türkiye Adalet Akademisi yargı sistemimizin çok önemli bir görevini ifa etmektedir.

TÜM DAVRANIŞLARINIZIN YARGI TEŞKİLATINI TEMSİL ETTİĞİNİ UNUTMAYIN

Görev yapacağınız mecralarda gerek meslektaşlarınızla gerekse vatandaşlarımızla olan münasebetlerinizde saygın, seviyeli, zarif, alçakgönüllü, mesleğin onur ve vakarına yakışır bir biçimde olması önemlidir. Yapacağınız her hareketin sarf edeceğiniz her sözün tüm yargı teşkilatını temsil ettiğini unutmayalım. Diğer kurumlarla olan münasebetlerinizde Anayasa’da belirtilen üç erkten biri olan Yargı erkinin birer temsilcisi olduğunuzun şuur ve sorumluluğunu hiç unutmayınız. Kendinizi her zaman ve her yerde maddi ve manevi olarak geliştirin. Meslek büyüklerinizin tecrübelerinden her zaman istifade edin. Çünkü o tecrübeler sizi hayata hazırlayan temel yapı taşları olacaktır. Tecrübeyi nerede görürseniz mutlaka almalısınız. Çok okuyun, sadece hukuk alanında değil hukuk dışında da uzmanlaşın, yüksek lisans programlarını takip edin, mutlaka bir yabancı dil öğrenin, mesleki ve kişisel gelişiminize katkı verecek alanlarda kurs, söyleşi, seminer ve konferansları takip edin. Bu noktada Akademinin size sunduğu imkânlardan sonuna kadar yararlanmanızı tavsiye ederim.

EN BÜYÜK ADALET KENDİ VİCDANINIZDIR

Hâkim ve savcılık mesleği özel ve manevi bir sorumluluk gerektirir. En büyük adalet kendi vicdanınızdır. Sadece mesleki bilgi ve donanımla değil, aynı zamanda insani ve ahlaki vasıflarınızla da tecrübe etmeye çalışın. Akademideki eğitimleriniz sürekli öğrenme ve tecrübe kazanma üstüne kuruluyor. Bu süreci ne kadar etkin ve verimli geçirirseniz, meslek hayatınızda o kadar başarılı olursunuz. Akademide alacağınız eğitimlerle hayat tecrübenizi birleştirerek, zor ve sorumluluk gerektiren görevin üstesinden geleceğinizden hiç şüphem yok.  Ancak yine de sürekli okumayı, yeni şeyler öğrenmeyi, kendinizi geliştirmeyi bilin. Sizden en büyük beklentimiz iyi bir hukuk insanı olmanızdır. Uygulayıcıların kanunların toplum nazarında görünen yüzleri olarak adaletten şaşmayın. Devletinize ve adına ve kıymetli milletimize olan sadakatten zerre kadar ayrılmayın. Hukuk ve adalet duygusundan başka hiçbir duygu düşünce ve inanç ve kişiden etkilenmeyin. Görevinizi tam bağımsız olarak yerine getirin. Unutmayın ki, toplumdaki güveni her şeyi sonunda adil bir mahkemenin olduğu inancı sağlar. Her birinizin kürsüde bu anlayışın hakkını vereceğinize inanıyorum.” dedi.