YARGITAY ÜYESİ MEHMET YILMAZ, HÂKİM VE SAVCI ADAYLARI İLE MESLEK SÖYLEŞİSİNE KATILDI

10 Kasım 2021
Kişisel Gelişim Eğitimi Merkezi

Yargıtay Üyesi Mehmet Yılmaz, Türkiye Adalet Akademisi Kişisel Gelişim Eğitimi Merkezi tarafından “Akademi Söyleşileri” kapsamında 10 Kasım 2021 tarihinde düzenlenen etkinlikte “Hukukçu Olmak”  başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.

Türkiye Adalet Akademisi Kişisel Gelişim Eğitimi Merkezi tarafından “Akademi Söyleşileri” kapsamında düzenlenen etkinlikte hâkim ve savcı adayları ile bir araya gelen Yargıtay Üyesi Mehmet Yılmaz, hâkim ve savcılık mesleğinin kutsallığından bahsederek, geçmişte hukuk fakültesi mezunlarının sayı olarak daha az olduğunu vurguladı.

HUKUKÇU OLMAK ÇOK ULVİ Bİ GÖREV

Yargıtay Üyesi Yılmaz; “ Bizim dönemimizde Ankara ve İstanbul olmak üzere iki hukuk fakültesi vardı, sonrasında İzmir hukuk açıldı. Ancak mezun çok az sayıda verdi ve o dönemlerde avukatlığa yönelim daha fazla idi, hâkim ve savcılığa bu kadar yönelim yoktu. Yılda 600 hâkim savcı alınırdı ancak sınava 600 kişi girmezdi. Şimdi ise hukuk fakültelerinin fazlalığı sebebiyle sınava giren öğrenci sayısında da artık yaşandı son yıllarda. Hukukçu olmak çok ulvi bir görev. İçine girdikçe o aşk büyüyor. Adalet aşkı, adil olma aşkı her geçen gün biraz daha işliyor içinize. İnsanlar arasında adaletle övüleceksiniz, anılacaksınız. Peygamber postunda oturacaksınız. Bu istek öyle bir büyüyor ki içinizde ta öğrencilik yıllarınızda seçiyorsunuz bunu. Bu meslek zor ve fedakârlık isteyen bir meslek. Diğer meslek gruplarından daha fazla fedakârlık beklenilen bir meslektir bu ve sadece sizden değil eşinizden çocuğunuzdan da fedakârlık bekler bu meslek. Yaşantınızı sınırlayacaksınız, küçük yerlerde çalışacaksınız, bunaldığınız dönemlerinizde olacak. Kürsüde sizden adalet bekleyen insanların susuzluğuna cevap verdiğinizde, dosyaların arasına daldığınızda çok mutlu olacaksınız.

SİZLER PEYGAMBER MESLEĞİNİ YÜRÜTECEKSİNİZ

Bu meslek peygamber mesleğidir. Hâkim ve Savcı öncelikle emin ve müstakim insan olmalıdır. Hiçbir ayrımın söz konusu yapılmadan adaletine inanılır kararlar vermelidir. Hâkim ve savcıyı kemaliyle hukukçu yapan, emin ve müstakim sıfatıdır. Eminlik, doğruluk dürüstlük, adaletinden emin olmak, tarafsızlığından emin olmaktır. Bunlar olmazsa hâkim ve savcılık kalmaz. Girdiğiniz bu yolda ne olursa olsun elinizde sadece dosyanız ve delilleriniz olsun. Doğru bildiğiniz yoldan hiçbir zaman şaşmayın. Kamu kurumunun tüm görevlilerinde tarafsızlık olmalıdır ancak Hâkim ve Savcılık mesleğinde asla ama asla tolere edilemez bu tarafsızlık konusu. Kim olursa olsun ne olursa olsun, dosyanızdaki delilden başka hiçbir şeye itibar etmeyin bunun altını çizmek istiyorum bir kez daha.

İYİ BİR HUKUKÇU VERDİĞİ KARARIN GEREKÇESİNİ YAZABİLENDİR

İyi bir hukukçu karar verdiği zaman bunun gerekçesini de yazabilmelidir. Eğer gerekçeyi iyi yazamıyorsanız ya bilginiz noksandır ya da verdiğiniz karardan emin değilsiniz demektir. Uzun uzun sayfalarca gerekçe yazmak önemli değil, önemli olan gerekçede bir tarzınızın olması. Başkasını kopyalama yöntemine başvurmayın, kendi tarzınızı oluşturun. Ceza mahkemesi gerekçesi nasıl yazılır, hukuk mahkemesi gerekçesi nasıl yazılır gibi bir şekil oluşturun kendinize. İyi bir hâkimseniz, verdiğiniz kararı neden verdiğinizi biliyorsanız çok güzel gerekçeli karar yazarsanız. Konunuza hâkim olacaksınız.

Hâkim Savcılık mesleğine adım attığınız için hepinizi teker teker tebrik ediyor, görev yerlerinizde başarılar diliyorum” dedi.