TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİNDEN KIRGIZİSTAN SAVCILARINA EĞİTİM

8 Ekim 2024
Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı

Türkiye Adalet Akademisince, Kırgızistan’da görev yapan savcılara yönelik düzenlenen “Siber Suçlarla Mücadele Uluslararası Eğitim Programı”, Türkiye Adalet Akademisinde başladı.

Kırgızistan’da görev yapan savcılar, 08-11 Ekim 2024 tarihleri arasında Türkiye Adalet Akademisinde verilecek “Siber Suçlarla Mücadele Uluslararası Eğitim Programı”na katılacak. Açılış konuşmaları ile başlayan programda, eğitimlerin yanı sıra kurum ziyaretleri de yapılması planlanıyor.

MUHİTTİN ÖZDEMİR: SINIRLARI AŞAN SUÇLARLA İYİ MÜCADELE İÇİN İKİLİ İŞ BİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Program açılışında konuşan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir: “Türk tarihi, Orta Asya’da kurulan imparatorluklarla başlayarak Türkistan ve Anadolu’da kendine yol bulan, kadim bir millet tarafından inşa edilen bir dönemi kapsıyor. Türkler, tarih boyunca adalet uygulamalarıyla öne çıkmış ve adalete dayalı medeniyetler kurmuş bir millettir. Eski Türk tarihinde töre kuralları olarak ortaya çıkan adalet uygulamaları, modern hukukla birlikte Türkiye’de ve Kırgızistan’da gelişmeye devam ediyor. Bu uygulamalar, vatandaşların mutluluğunu artıracak şekilde kalite kazanıyor. Türkiye Cumhuriyeti ile Kırgızistan arasındaki kadim kültürel bağların yanı sıra, iki ülke cumhurbaşkanları arasındaki olumlu ilişkiler ve siyasi alanda kaydedilen fevkalade gelişmeler, iki ülkenin hâkim ve savcıları olarak ortak programlarla iş birliğini geliştirmemiz gerektiğini gösteriyor.

Adalet Akademisi olarak, Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde yer alan Türk Yargı Eğitim Ağı’nın kuruluş çalışmalarını 2019 yılında başlattık ve 2022 yılı Aralık ayında İstanbul’da düzenlenen bir törenle yargı eğitim ağlarının birlikteliğine ilişkin bir mutabakat zaptı imzaladık. Bu ağın faaliyetleri artarak devam etmektedir. Geçtiğimiz yıl, Türkiye’nin dönem başkanlığı sürecinde, Bursa’da düzenlenen Siber Suçlar Çalıştayı ve ardından Ankara’da gerçekleştirilen Uluslararası Türk Hukuk Tarihi Kurultayı ile süreci tamamladık. Dönem başkanlığını devralan Azerbaycan, Haziran ayında Bakü’de "Yargıda Dijitalleşme" konulu bir sempozyum düzenleyerek eğitim ağının ilk faaliyetini gerçekleştirdi. Aralık ayının başında, Azerbaycan Başsavcılık Akademisi tarafından ikinci faaliyet de hayata geçirilecek. Bir sonraki yıl ise dönem başkanlığı Kazakistan’a geçecek ve Kazakistan, Türk Yargı Eğitim Ağı çalışmalarını sürdürecek.

Türkiye Adalet Akademisi olarak, Türk Yargı Eğitim Ağı’nın dışında da Türk devletleriyle birlikte yoğun iş birliği ve eğitim faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu kapsamda, yurtdışındaki meslektaşlarımıza yönelik düzenlediğimiz eğitimler oldukça önemlidir. Bu yıl, Haziran ayının sonuna kadar yaklaşık 350 yabancı hâkim ve savcı, Türkiye Adalet Akademisi’nde eğitim görmek üzere Ankara, İstanbul ve Antalya’ya geldi. Bu şehirlerde düzenlediğimiz programlarla hem Türk hukukuna hem de uluslararası geçerliliği olan konulara ilişkin eğitimler verdik. Önümüzdeki süreçte bu faaliyetleri artırarak sürdürme hedefindeyiz.

Bugün burada, siber suçlar konulu bir çalıştayda bir aradayız. Siber suçlar, uluslararası düzeyde tüm ülkeleri etkileyen, sınırları aşan bir suç tipi olarak öne çıkıyor. Bu suç tipinden mağdur olan kişi sayısının fazlalığı dikkate alındığında, bu alandaki hukuk kurallarında yeknesaklığın önemi vurgulanıyor. Avrupa Birliği sürecinde Budapeşte Sözleşmesi ile başlayan uygulamaların yoğun şekilde sürdüğünü görüyoruz. Sınır aşan suçlarla etkili mücadele edebilmek için ikili iş birliği büyük önem taşıyor. Bu eğitim faaliyetleri ile meslektaşlarımıza, Türkiye’deki siber suçlarla mücadele çalışmaları ve Avrupa Birliği’nin Budapeşte Sözleşmesi kapsamında belirlediği temel ilkeleri aktaracağız. Ülkelerimiz arasındaki bu birliktelikle ortak kültür, tarih ve hukuk anlayışımızı güçlendireceğiz. Geçtiğimiz günlerde alınan ortak alfabe kararı gibi adımlarla dostluk ve birlikteliğimiz daha da ileriye taşınacak.” dedi.

ABDISHOV KUSHTARBЕК JAPAROVICH: SİBER SUÇLARLA MÜCADELEDE BİLGİ PAYLAŞIMI VE İŞ BİRLİĞİ ÖNEM TAŞIMAKTA

Program açılışında konuşan Kırgız Cumhuriyeti Başsavcılığı Ana Dairesi Kıdemli Savcısı Abdishov Kushtarbек Japarovich: “Modern toplumlar olarak, bilişim teknolojilerinin çok hızlı geliştiği bir dünyada yaşıyoruz. Özellikle siber güvenlik alanındaki mücadele, hem bölgesel hem de uluslararası düzeyde büyük önem taşımaktadır. Hem sizin hem de bizim için çok kıymetli olan ve yıllardır süregelen bir iş birliği içindeyiz. Bu iş birliği sadece kültürel alanda değil, aynı zamanda uzun vadeli stratejik bir iş birliğidir. Sınır aşan siber suçlarla mücadelede ve bilgi paylaşımında iş birliğinin teşvik edilmesi gerekiyor. Bu noktada, sürekli olarak bilgilerin güncellenmesi ve devlet politikalarının güvenlik alanında geliştirilmesi konusunda bu tür eğitimlerin büyük önem taşıdığını düşünüyorum.

Ayrıca, organizasyonu düzenleyen Türkiye Adalet Akademisine teşekkür etmek istiyorum. İnanıyorum ki siber suçlar alanında alacağımız bu eğitim ve deneyim, ortak çabalarımız sayesinde ülkelerimiz ve özellikle iki kardeş ülke arasındaki iş birliğini pekiştirecektir. Bu iş birliği, siber suçlar kapsamında uluslararası iş birliğini güçlendirecek, insan kaynaklarının yetiştirilmesi, teknik yardımların sağlanması ve suçların azaltılması gibi konularda yapıcı ve çok gerekli olumlu sonuçlar doğuracaktır.” dedi.