HÂKİM VE SAVCI ADAYLARI HAZIRLIK EĞİTİMLERİ TAMAMLANDI

10 Aralık 2021
Meslek Öncesi Eğitim Müdürlüğü

25. Dönem Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adayları (2.Grup) Hazırlık Eğitim Programı Türkiye Adalet Akademisinde başarıyla tamamlanarak, Mesleki Uygulama Yarışmaları ile Spor Turnuvaları Ödül Töreni düzenlendi.

Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, hazırlık eğitimleri tamamlanan 25.Dönem Adli Yargı Hâkim ve Savcı adayları (2.grup) Değerlendirme ve Mesleki Uygulama Yarışmaları ile Spor Turnuvaları Ödül Töreninde tüm adaylara başarılar diledi.

Türkiye Adalet Akademisinde düzenlenen Mesleki Uygulama Yarışmaları ve Spor Turnuvaları Ödül Törenine, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Başkan Vekili Mehmet Akif Ekinci, Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Üyesi Ergün Şahin,  Hâkimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreteri Seyfi Han, Ankara Barosu Başkanı Kemal Koranel, Ankara Barosu Staj Kurulu Başkan Yardımcısı Birgül Tavşan Kayıran, Akademi Öğretim Görevlileri ile hâkim ve savcı adayları katıldı.

ÖZDEMİR: ADALETLE ANILAN GENÇ HÂKİMLER OLMALISINIZ

25. Dönem Adli Yargı Hâkim ve Savcı adayları (2.Grup)  hazırlık eğitimlerinin sona erdiğini vurgulayan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir; “Adalet evrenin ruhudur demiş Ömer Hayyam. Adalet olmadan düzen olmaz. Siz gençler, adaletle anılan genç hâkimler savcılar olarak tarihe geçmelisiniz. Akademi olarak verdiğimiz eğitimlerle sizleri iyi yetişmiş hâkimler savcılar olarak bu mesleğe hazırlayacağız.

2 Mayıs 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine uyum amacıyla yenilenen Türkiye Adalet Akademisi ‘Güven Veren Adalet İçin Etkin Eğitim’ anlayışı ile çalışmalarını sürdürmektedir. Hedefimiz Anayasadan ve kanunlardan almış oldukları yetki çerçevesinde hukuka ve insan haklarına bağlı, tarafsız, bağımsız hür iradeyle karar veren mesleki etik ilkelerini benimseyen ve uygulayan, toplumun adalet ihtiyacına cevap verebilecek nitelikte hâkim ve savcılar yetiştirmektir.

HEDEFİMİZ UYGULAMAYA DAYALI EĞİTİM 

Adalet Akademisinde başlayan üç aylık süreçte devam eden hazırlık dönemi eğitim faaliyetlerinin son günü. Burada almış olduğunuz eğitim sonrasında adliyelerde stajlarınız devam edecek. Umarım sizlerle önümüzdeki yıl son dönem eğitimi ile tekrar birlikte olacağız.

Adalet Akademisi olarak Anayasanın 138. Maddesine uygun tarafsız, bağımsız, kanunlardan emir alan hâkim savcılar olarak sizleri yetiştirmek için çalışıyoruz. Hukuk ve adalet eğitimi alanında ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip ederek, uygulamaya dayalı eğitim faaliyetleri düzenlemek için çalışmalar yapmaktayız.   Bu çerçevede öncelikli olarak Adalet Akademisinin bünyesinde Uygulama Adliyesini faaliyete geçirerek sizlerin kullanımına sunduk. UYAP sınıfları oluşturduk. Geçen dönem ilkini düzenlediğimiz mesleki yarışmalarımız ile sizlerin heyecanına ortak olmaya çalıştık. Düzenlediğimiz kurgusal yarışmalarımızda birinci olan ve dereceye giren takımlarımızı tebrik ediyorum.

YILMAZ: EN BÜYÜK ÖDÜL KAZANDIĞINIZ BİLGİ VE TECRÜBELERİNİZ

Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, 25.Dönem Adli Yargı ve Savcı adayları 2. Grup hazırlık eğitim değerlendirme ve Mesleki Uygulama Yarışmaları ile Spor Turnuvaları Ödül törenine katkı sunan tüm adaylara teşekkürlerini sundu. Bakan Yılmaz; “Bugün artık 3 aylık hazırlık dönemini tamamlamış oluyorsunuz. Bizlerde sizlerin bu heyecanını paylaşmak istedik. Böylesi önem arz eden günler meslek hayatınız için önemli. Sizler bu dönemi yoğun çaba vererek ciddi hazırlık yaparak mesleki uygulamalara katılarak tamamladınız.

Hem hukuk hem ceza alanında gerçekleştirilen yarışmalar sonunda dereceye girmiş meslektaşlarımıza ödüllerini bugün taktim edeceğiz. Sizlerin kazandığı en büyük ödül kazandığınız bilgi ve tecrübelerdir. Her birinizin bu yarışmalara katılarak ve bilgi depolayarak donanım kazandığınıza inanıyorum. Bu nedenle sizlerin gösterdiğiniz bu başarıdan ve medeni cesaretten dolayı tebrik ediyorum. Şuan Akademimizin hem fiziki hem uzmanlık hem de tecrübe bakımından önceki dönemlere göre fersah fersah geliştiğini görüyoruz. Bu vesileyle akademiyi bu seviyeye getiren kıymetli başkanıma ve ekibine, ilgisi olan Adalet Bakanlığımıza çok çok teşekkür ediyorum.

DÜZENLENEN YARIŞMALARI TAKDİR EDİYORUM

Genç arkadaşlarımızı heyecanlandıran en büyük aktivitelerden biri de Akademimizin düzenlediği spor yarışmaları oldu. Gün boyu aldığınız yorucu eğitim ve programlarından sonra üzerinizde oluşturduğunuz stresi bu şekilde attınız. Sizleri hem fiziksel hem de zihinsel yönden geliştiren, rahatlatan yarışmaların da düzenlenmiş olmasını takdir ediyorum. Ankara Baromuzun görevlendirdiği stajyer avukatlarımızda bu yarışmalarda üstün başarı ve özveri ile katkı sağladı. Stajyer avukatlarımızın da böylesine önemli bir tecrübe yaşamaları onların meslek hayatlarına büyük katkı sunacaktır. Yargının vazgeçilmez unsuru olan Avukatlık mesleği ne kadar güzel işlerse yargılama faaliyeti o kadar güzel olacaktır. Bu nedenle Ankara Barosu Başkanlığımıza teşekkür etmek istiyorum. Eğitim sürecini tamamlayan tüm adaylarımıza ve stajyer avukatlarımıza meslek hayatında başarılar diliyorum.” dedi.

EKİNCİ: MEŞAKKATLİ BİR MESLEĞE ADIM ATTINIZ

Hâkimler ve Savcılar Kurulu Başkan Vekili Mehmet Akif Ekinci, hazırlık eğitimi tamamlayan hâkim ve savcı adaylarına görevleriyle ilgili tavsiyelerde bulundu. Başvekili Ekinci; “Mesleğin ilk adımı olan eğitim sürecinin ilk ayağını bugün tamamlıyorsunuz.  Başladığınız bu uzun yolculuğu alnı açık bir şekilde, ülkeye, devlete, millete, hak, hukuk, adalet çerçevesinde vazife yapmak suretiyle neticelenmesini talep ediyorum. İnsanoğlu için oksijen neyse toplumlar içinde adalet odur. Oksijenin olmadığı bir yerde insanın yaşama imkânı nasıl mümkün değilse aynı şekilde adaletin olmadığı bir toplumun da ve toplumun örgütlenmiş şekli olan devletin de ayakta kalması mümkün değildir. Adalet her ne kadar adalet eşittir yargı olmasa da, bugün ulus devletler şeklinde örgütlenmiş olan devletlerde adaletin icrası malumunuz yargı dediğimiz üç tane erkten birisi vasıtasıyla tecelli eder. Dolayısıyla sizler çok meşakkatli bir mesleğe adım atarak bu yola çıktınız. 

MESLEĞİN ETİK KODLARINI BOZMAYIN

Mesleğinizin hakkını vererek yapmaya çalışın. Bu meslek için gerekli özveride bulunun. Çünkü uygulamada ikinci daireye gelen disiplin soruşturmalarında bir takım aksaklıkları gözlemliyoruz. Mesleğin etik kodlarına uygun olmayan davranışlar ve sosyal medya kullanımı ile ilgili sorunlarla karşılaşmamız söz konusu olabiliyor. Bu konularda azami derecede dikkatli olmanızı sizlere tavsiye etmek istiyorum.

Akademi mesleğe başlamadan önce hepimiz için hayati öneme haiz çok önemli bir kurumumuz. Bunun önemini kavrayarak burada geçindiğiniz günlerin değerini bilin ve güzel değerlendirin. Aldığınız eğitimler takdire şayan. Hepinize meslek yaşamınızda saygı sevgi çerçevesinde başarılı bir süreç diliyorum” dedi.