BAKAN YARDIMCISI YAKUP MOĞUL, HÂKİM VE SAVCI ADAYLARI İLE MESLEK SÖYLEŞİSİNE KATILDI

17 Kasım 2021
Kişisel Gelişim Eğitimi Merkezi

Adalet Bakan Yardımcısı Yakup Moğul, Türkiye Adalet Akademisi Kişisel Gelişim Eğitimi Merkezi tarafından “Akademi Söyleşileri” kapsamında 17 Kasım 2021 tarihinde düzenlenen etkinlikte “Yargıda Zaman Yönetimi”  başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.

 

Türkiye Adalet Akademisi Kişisel Gelişim Eğitimi Merkezi tarafından “Akademi Söyleşileri” kapsamında düzenlenen etkinlikte hâkim ve savcı adayları ile bir araya gelen Adalet Bakan Yardımcısı Yakup Moğul, hâkim ve savcılık mesleğini tercih ettikleri için adaylara teşekkür etti.

 

VEBALİ VE SORUMLULUĞU AĞIR BİR MESLEK

Bakan Yardımcısı Moğul; “Hâkimlik savcılık mesleği gibi onurlu kıymetli ama bir o kadar da vebali ve sorumluluğu ağır olan bu mesleği tercih ettiğiniz için ve bu mesleğe layık görüldüğünüz için hepinizi tebrik ediyorum. Sizleri gelecekte de büyük bir sorumluluk beklediğini farkında olduğunuzu düşünüyorum.  Dünya üzerinde insanoğlunun geçmişten günümüze, günümüzden ahir zamana kadar eşit düzeyde sahip olduğu tek şey zaman kavramıdır. Statüye bakmaz, insanın yeteneklerine bakmaz, yaptığı göreve bakmaz, fakirliğine zenginliğine bakmaz herkese eşittir. Önemli olan bize verilen bu süreyi nitelikli kaliteli bir şekilde değerlendirebilmek. İnsanın bir gününü 24 saat olarak telakki ettiğimizde 8 saatini uyuyarak, 8 saatini çalışarak ve diğer 8 saati de boş zaman olarak değerlendirdiğimiz de işte aslında hepimizin birbirimizden farkını ortaya koyduğumuz alan bu 8 saatlik dilim. Bu boş olan 8 saatte ne yapıyoruz acaba.  Derslerine girdiğim adaylarımıza da sık sık tekrar ediyorum, kitap okumak bir hukukçu için bir sosyal bilimci için çok önemli bir konu. Sadece hukuk kitaplarından değil, tüm kitaplardan bahsediyorum. Bundan birkaç yıl sonra düzenli kitap okuyan meslektaşlarımızla okumayanlar arasındaki farklılaşmayı hissedeceğiz. İlk ve en önemli tavsiyem sizlere kitap okumayı ihmal etmeyin.

ZAMANIM YOK DEMEK ZAMANI VERİMLİ KULLANAMIYORUM DEMEK

Çağımızda insanların en çok şikâyet ettiği konuların başında zamansızlık kavramı geliyor. Zamanı efektif şekilde kullanmak, doğru şekilde kullanmak, yaptığımız işin verimini kalitesini ortaya koyma anlamında da bizi diğer arkadaşlarımıza göre belki biraz daha öne çıkaracak bir olgu olarak karşımıza çıkıyor. İyi bir zaman planlayıcısı olabilmemiz için düşünmemiz, zamanı planlamamız, hedefleri ortaya koymamız gerekiyor. Tek başına bu da yeterli değildir. Bilgi ve kitap okuma da çok önemli. Alanınızda yeterli bilgiye sahip değilsek, zamanı planlasak da çok bir anlam ifade etmeyecek. Bilgi zaten olması gerekiyor ama bilgi olmasına rağmen zamanı iyi planlayamıyorsak, gün içerisinde yapacağımız faaliyetleri peşi sıra koyamıyorsak, toplantılarımızı iyi yönetemiyorsak, başarılı olma şansımız da bütün bu mevcudiyete, bilgi birikimine rağmen başarı gelmeyebilir de.  Zamanım yok demek aslında zamanı verimli kullanamıyorum demek oluyor. Zamanını efektif kullanan kişi de verilen görevleri layıkıyla yapıyor zaten.

ZAMANDA PARA GİBİ KISITLI BİR KAYNAKTIR

Zamanda aynı para gibi kısıtlı bir kaynaktır.  Harcanabilir, insanoğlunun en büyük nimetlerinden biri olmasına rağmen hoyratça kullanılan kıymeti anlaşılamayan, kaybolduğunda anlaşılan bir kavram zaman kavramı. Bu sebeple, atasözünde de denildiği gibi vakit nakittir. Nakit olarak harcayabilirsiniz. Bizde aslında parayı nasıl harcıyorsak zamanı da aynı şekilde planlayarak, harcamamız gerekiyor. Emin olun zamanı planlayarak gidiyorsak, bende dönüp baktığımda hayatımın belli kesitlerine planlamadan yaşadığımız zamanlar var, ama planlayarak yaşadığımızda çok daha kaliteli, çok daha iyi sonuçlar elde ettiğimi görüyorum. Önce hedeflerimizi belirleyeceğiz, orta ve uzun vadedeki hedeflerimizi belirleyeceğiz ve bu hedeflerle birlikte zaman planlamamızı yapmaya çalışacağız. Hâkimlik savcılık mesleğinde de zaman yönetimini doğru planlayan ve doğru uygulayan arkadaşlarımızın başarılı olduğunu görüyoruz. Hâkim Savcılık mesleğine adım attığınız için hepinizi teker teker tebrik ediyor, görev yerlerinizde başarılar diliyorum” dedi.