AVUKATLIK MESLEĞİNDEN GEÇEN HÂKİM VE SAVCI ADAYLARI EĞİTİMLERİ TAMAMLANDI

12 Ocak 2022
Meslek Öncesi Eğitim Müdürlüğü

Avukatlık Mesleğinden Geçen 10. Dönem Hâkim ve Savcı Adayları Son Eğitim Programı Türkiye Adalet Akademisinde başarıyla tamamlanarak, İnsan Hakları Merkezi’nce düzenlenen Avrupa Konseyi HELP eğitimlerini İngilizce ve Türkçe olarak tamamlayan hâkim ve savcı adaylarına sertifika töreni düzenlendi. 

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, son dönem eğitimleri tamamlanan Avukatlık Mesleğinden Geçen 10. Dönem Hâkim ve Savcı adaylarına başarılar diledi. Başkan Özdemir; “2 Mayıs 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine uyum amacıyla yenilenen Türkiye Adalet Akademisi ‘Güven Veren Adalet İçin Etkin Eğitim’ anlayışı ile çalışmalarını sürdürmektedir. Hedefimiz Anayasadan ve kanunlardan almış oldukları yetki çerçevesinde hukuka ve insan haklarına bağlı, tarafsız, bağımsız hür iradeyle karar veren mesleki etik ilkelerini benimseyen ve uygulayan, toplumun adalet ihtiyacına cevap verebilecek nitelikte hâkim ve savcılar yetiştirmektir.

ADALET, TARAFLARLA KURDUĞUNUZ DENGEDİR

Ülkemizin de içinde bulunduğu pandemi sürecinde Akademimiz içinde uyguladığımız tedbirlere uyum göstererek eğitiminizi sorunsuz bir şekilde tamamladınız. Hepinize kurallara riayet gösterip hem kendinizi hem de çevrenizi koruduğunuz için teşekkür ediyorum. Türkiye Adalet Akademisinin eğitim süresince beklentilerinizi karşıladığını umut ediyorum. İyi yetiştirilmiş hâkim ve savcılar olarak kura çekmek suretiyle görevlerinize başlayacaksınız. Adalet kavramı ve hukukun üstünlüğü kavramı sizin olmazsa olmazınız. Bu kavramlar üzerine hayatınızı inşa etmeniz gerekiyor. Adalet;   kararlarınızın yanında, sizin çalışmalarınızda taraflarla kurduğunuz dengedir. Yine meslektaşlarınızla, personelinizle, avukatlarla, vatandaşlar ve adliye arasındaki ilişki de kurulan dengedir. Adalet kavramının sizin hayatınızın her alanına yerleşmesi gerekiyor.

KANUNUN TANIDIĞI YETKİLERİ UYGULAYIN

Bizler, iyi hâkim savcılar olarak yetişmeniz için elimizden geleni yaptık. Son dönem eğitimin sizlere uygulamaları derslerden fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Kıymetli hocalarımızı sizlerle buluşturduk. Avukatlık mesleğinden geçtiğiniz için mesleki bilgi anlamında tecrübe sahibisiniz. Sizlerden ricam yapacağınız işi sevin, yaptığınız işi hiçbir zaman küçümsemeyin. Hangi mahkemeye bakıyorsanız bakın yaptığınız işi severek, isteyerek, tutkuyla en iyi şekilde yapmaya çalışın. Kâtiplerinizle, mübaşirlerinizle iyi iletişim kurun. Her şeyden önce yapmanız gereken şey şu alçakgönüllü olmayı, saygılı olmayı vatandaşlarımızdan kesinlikle esirgemeyin. Mesleğinizde yaptığınız işe emek vermeyi, emeğinize sahip çıkmayı da başarmanız gerekiyor. Kanunun bize tanıdığı yetki neyse onu yapmaktan da hiçbir zaman çekinmeyin.

SOSYAL MEDYA KULLANIMLARINA DİKKAT EDİN

Çok önemli bir mesleği ifa edeceksiniz. Bu kutsal mesleğin hakkını vererek yapın. Gerekli özveride bulunmanız gerekiyor. Hâkim ve Savcılık mesleğinin de etik kodları var bu kodlara uygunsuz davranışlarda bulunmayın. Özellikle de sosyal medya paylaşımlarınızda azami derecede dikkatli olmanızı rica ediyorum çünkü sosyal medya kullanımı mesleğimizin büyük bir sorunu olmaya başladı.

Adil, tarafsız, bağımsız hâkim ve savcılar olun. Devletin size verdiği unvanları hakkı ile yerine getirin. Hâkimlik mesleğinin tarafsızlığına gölge düşürecek hiçbir paylaşımda bulunmamanız gerekir. Hâkim, siyasi ya da ideolojik duruşunu gösteremez. Herhangi bir fikir beyan etmemesi gerekir.

SİZDEN BEKLENTİMİZ ADALET DAĞITMANIZ

Türkiye Adalet Akademisinin sizden tek beklentisi, çok çalışmanız ve adalet dağıtmanız. Kimsenin etkisi tesiri altında kalmadan mesleğinizi icra edin. Teker teker hepinize de teşekkür ediyorum. Güzel bir eğitimi kurallara uyarak tamamladınız, başarılarınızın artarak süreceğine gönülden inanıyorum.” dedi.

Türkiye Adalet Akademisi İnsan Hakları Merkezi’nce düzenlenen Avrupa Konseyi HELP eğitimlerini İngilizce ve Türkçe olarak tamamlayan Avukatlık Mesleğinden Geçen 10. dönem hâkim ve savcı adaylarından 40 kişiye Sertifika Töreni düzenlenerek, sertifikaları takdim edildi.