AİHM Hâkimi Doç. Dr. Saadet Yüksel hâkim ve savcı adayları ile buluştu

31 Ekim 2019
Meslek İçi Eğitim Müdürlüğü

Türkiye Adalet Akademisince düzenlenen “Çarşamba Söyleşileri” kapsamında davet edilen AİHM Hâkimi Doç. Dr. Saadet Yüksel, “AİHM İle Yargısal Diyalog” konulu söyleşide, 24. Dönem Hâkim ve Savcı Adayları ile bir araya geldi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türk Yargıcı Saadet Yüksel, “İstatistiklere bağlamasak da gördüğüm husus, gerekçeli karar yazma konusunda çok çalışmamız gerektiğidir.” dedi.

AİHM İLE DİYALOG

Yüksel, Türkiye Adalet Akademisince hâkim ve savcı adaylarına yönelik, Çarşamba Söyleşileri Programı’nda Akademi’nin Avrupa Konseyi ile işbirliği içinde yaptığı çalışmaların memnuniyet verici olduğunu söyledi.

AİHM’de görev yaptığı sürede kendisine gelen dosyalar sayesinde Türk yargıçları ile muhatap olduğunu ifade eden Yüksel, “AİHM ve Yüksek Yargı arasındaki işbirliğini görüyoruz ve bu nedenle Strazburg Mahkemesinin kararlarında Yüksek Yargıya atıflar da görüyoruz. Bu sebeple Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yöntemini ve onun sonuçlarını önemsiyoruz.” şeklinde konuştu.

Yüksel, yargıda "İkincillik İlkesi"nin önemine değinerek, “Bu, ‘Hak ihlalleri iddiaları çözülebilirse önce ulusal makamda çözülsün’ üzerine olan bir anlayış. Bunun önemli bir sonucu da var, ulusal makamların takdir alanına saygı duyarak ‘İkincillik İlkesi’ bağlamında karar verildiğini görüyoruz.” dedi.

ULUSAL HÂKİMLERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

“Kararların gerekçeli olması ama bu gerekçede de somut delillerin gösterilmesi, gerekçenin olay bazında spesifikleştirilerek yazılması, ölçülülük standardının yer alması, yani dolu ve sıkı gerekçelendirme ulusal yargıcın en önemli görevlerinden biri.” şeklinde açıklamalarda bulunan Yüksel, Türkiye Adalet Akademisinin de düstur hâline getirdiği “güven veren adalet için etkin eğitim” sloganı doğrultusunda yetişecek adayların, aldıkları etkin eğitim sonucunda güven veren adaleti tahkim edeceklerine inandığını söyledi.