ADALET BAKAN YARDIMCISI ŞABAN YILMAZ, 24. DÖNEM ADLİ YARGI HÂKİM VE SAVCI ADAYLARI İLE MESLEK SÖYLEŞİSİNE KATILDI

07 Aralık 2020
Türkiye Adalet Akademisi

Türkiye Adalet Akademisi tarafından düzenlenen “Meslek Söyleşisi”  etkinliklerinde Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Şaban Yılmaz, 24. Dönem Adli Yargı Hâkim ve Savcı adayları ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Bakan Yardımcısı Şaban Yılmaz, Hâkim ve Savcı adaylarıyla yaptığı söyleşide, hâkim ve savcılığın çok önemli bir meslek olduğunu vurgulayarak, bu mesleğin hakkını vermenin gereklilik olduğunu vurguladı.  Bakan Yardımcısı Yılmaz;  “Zorlu bir süreçten sonra her biriniz mesleğinize başlayacaksınız. Mesleğinizde birinci kuralınız iyi bir insan olmanızdır. Her insanın farklı özellikleri vardır, bunları göz önünde bulundurmanız gerekiyor mesleğinizi yaparken. Özellikle Adliye içerisinde hoşgörülü olmaya özen göstereceksiniz. İnsanın olduğu her yerde ufak tefek problemler olacaktır mutlaka, sizin öğrenmeniz gereken o problemlerle başa çıkmayı öğrenebilmeniz. İyi insan olmaya çalışarak ilk önce kendimizden başlayacağız. Hoşgörülü ve anlayışlı olacağız. Hem meslektaşlarınızla hem de birlikte çalıştığınız memur arkadaşlarınızla iyi bir uyum içinde olacaksınız. Alçakgönüllü olmaktan kimse bir şey kaybetmez, her zaman mütevazi olun. Yükseldikçe alçalmayı bilmek gerekiyor.

İŞİNİZİ İYİ YAPIN

İyi insan olduktan sonra işinizi de iyi yapacaksınız. Yaptığın işi en iyi şekilde yapacaksın. Kendinizi yetiştirin, eksikliklerini tamamlayın. Göreve yeni başladığınızda sorun, öğrenmeye çalışın. Sürekli kendinizi bir ileriye götürecek çalışmalar yapın. Hedefiniz mesleğinizin ilerleyen yıllarında ‘sorulan adam olmak’ olsun. İşinizi o kadar iyi yapın, o kadar başarılı olun ki size sorulsun.

LEH’E DÜŞÜNMEK LAZIM

Hedefiniz daime insanlara yardım etmek olsun. Her zaman leh’e düşünmek lazım. Görüşü düşüncesi sizi hiçbir zaman ilgilendirmesin. Leh’e düşünmek derken sadece sanık olarak düşünmemek lazım bunu, mağdur olarak da müşteki olarak da maktul olarak da lehe düşünmeniz gerekir. Önemli olan burada insanı kazanmak, tabi bunu yaparken kanun mevzuat çerçevesinde yapacaksınız.

DUA ALIN

Bizim meslek dua almanın en zor olduğu meslek gruplarından biri. Doktor olursanız hasta ile her ilgilendiğinizde dua alırsınız ama bir hâkim ya da bir savcı için bu hiç de kolay değildir. Bu meslekte zor gibi görünen dua almayı başararak zoru başarmamız gerekiyor. Müştekiden de dua alabilirsiniz, sanıktan da yakınlarından da alabilirsiniz. Vatandaş kapınıza geldiğinde oturtup dinleyin mutlaka, iyi davranın iletişiminiz güçlü ve çözümcü olsun. Kaymakamlığı, Jandarmayı, Beledeyiyi aramanız gerekiyorsa arayın bilgi alın, bilgi verin. Emin olun bu yardımlar size dua olarak geri döner. Çünkü sizler devleti temsil ediyorsunuz. Her zaman vatandaşın yanında olun ki, vatandaşın devlete olan bağlılığı bozulmasın. Adliye koridorlarında bekleyen vatandaşın sıkıntısını sordurun, sorun öğrenin çözmeye çalışın. Özellikle de belirtmek istiyorum, vatandaşı bekletmeyin arkadaşlar. İşinize zamanında gidin.

KADERCİ OLUN

Meslek hayatınızda tabi ki istekleriniz olacak ancak çok ısrarcı olmamak gerekiyor. Zaman çok hızlı geçiyor. Mesleğe başladığınızda bunu çok daha net göreceksiniz. Beklenmedik bir tayinin çıktı evet üzüleceksiniz ama hep bir hayır vardır diyeceksiniz. Neyin hayır neyin şer olduğunu biz bilemeyiz. Talepte bulunup ısrarcı olmamak lazım. Şunu da belirtmek istiyorum,  görev yaptığın yere rahatlıkla gidebiliyorsan başarılı bir insansın.  Görev yaptığın Adliyeye gönül rahatlığıyla girebiliyor musun? İşte o zaman iyi ve başarılı bir insan oldun demektir. Hepinize mesleğinizde başarılar diliyorum” dedi.